Chokoladens historie

CHOKOLADE: GUDERNES FØDE
Kakaobønner dyrkes i dag mellem 18 grader nordlig og 15 grader sydlig breddegrad. 
Det vil sige i et bælte på begge sider af ækvator, hvor middeltemperaturen er ca. 25 grader Celsius. 
Her er temperaturen og ikke mindst luftfugtigheden perfekt for kakaotræet, men desværre trives mikrober og skadedyr også aldeles glimrende under disse betingelser. 
Derfor er udbyttet fra økologiske plantager kun mellem en tredjedel til det halve af de industrielle plantager, fordi der ikke sprøjtes. 
Og kun guderne ved, hvad der er i de sprøjtegifte, man bruger nu om dage. 

Kakaotræet tilhører Sterculiaceaefamilien og er et tyndt træ, der i vild tilstand kan vokse til 10-15 meters højde i skyggen af store tropiske træer. 
For at kakaotræet kan udnyttes til egentlig produktion, skæres det tilbage til 2-6 meter. 
Noget af det specielle ved kakaotræet er, at blomsterne sidder direkte på stammen og ikke på grenene, hvilket ellers er normalt. 
Det var den svenske botaniker Carl von Linné (1707-1778), der i forbindelse med sin klassificering af alle planter navngav kakaotræet "Theobroma Cocoa ", 
hvilket oversat fra græsk betyder : 
" Gudernes føde". 


HISTORIEN 
- tager sin begyndelse hos de højtudviklede indianerne i Sydamerika. 
Her var chokolade forbeholdt gudernes stedfortrædere på jorden, og derfor var konger og ypperstepræster de eneste,der måtte indtage denne gudernes drik. 
For den tidligste form for chokolade var netop en drik fremstillet på basis af kakaobønner, som voksede vildt i junglen. 
Denne drik var omgivet af megen mystik og blev tillagt magiske egenskaber. 
Chokoladebønnen blev hentet til Europa af de spanske opdagelsesrejsende, og i "Den gamle Verden" blev den selvfølgelig også forbeholdt samfundets elite. 

Det har heldigvis ændret sig. 


SMAGEN AF KAKAO 
- bestemmes af over 400 forskellige smagssubstanser. 
Efter høsten gæres bønnerne først i adskillige dage med frugtkødet på, og herved dannes grundlaget for smagsstofferne. 
Dernæst tørres bønnerne i solen i 7-14 dage. 
Endelig ristes bønnerne i en proces, hvor det naturlige indhold af aminosyrer og peptider omdanner frugtsukkeret til kraftfulde smagsstoffer. 

Desuden indeholder kakaobønnen en række kemiske stoffer og forbindelser, der for nogens vedkommende eridentiske med stoffer, som vi mennesker selv danner i vores krop. 
Det er en af grundene til, at chokolade i mange videnskabelige undersøgelser tillægges gavnlige egenskaber i forholdtil så forskellige ting som depression, sexlyst og kræft. 

De aktive stoffer findes i kakaoen, og det er derfor, at kakaoindholdet i chokoladen er så vigtigt - også ud over det smagsmæssige. 
Kakaoindholdet angives som en procent af chokoladen - for eksempel "70% kakao indhold".